Termék kategóriák

EZOTERIKUS KÖNYVEK TERMÉKAJÁNLÓ

Termék részletekMi a madzsar?

Mi a madzsar?
2 750 Ft

Mi a madzsar?

Magyar tudatú néptöredékek Ázsiában, Afrikában, Európában

Margittai Gábor

Sok ezer kilométerre a Kárpát-medencétől, Törökország, Kazakisztán, Egyiptom és Franciaország területén élnek olyan népcsoportok, akik évszázadok óta töretlenül hiszik, hogy ősapáik egykor Magyarország területéről származtak el, illetve a magyarsággal rokonságban állnak.

E veszélyeztetett, talán utolsó óráikat élő peremnépek már önmagukban, billenékeny helyzetüknél fogva is rászolgálnak a kisebbségi lét iránt érzékeny riporterek és az olvasók figyelmére.
Aki vállalja a keleti utazások kockázatait, s felkeresi őket sivatagi, sztyeppi, hegyvidéki - vagy délnyugaton kisvárosi - világukban, meghallgatja mondáikat, és átérzi zavart ragaszkodásukat, megértheti mit is jelent magyarnak lenni - megtudhatja "mi a madzsar".

 Kik ők? Mivel magyarázható apáról fiúra hagyományozódó kötődésük a magyarsághoz?
Margittai Gábor újságíró e kérdésekre kereste a választ - s miként rendkívül izgalmas kötete tanúsítja, meg is találta. Madzsarok, magyarábok és provence-i "magyarok" valószínűleg az oszmán rabszedés áldozatai - a kazakisztáni madjar törzs "felfedezése" azonban az őshazakutatással és Julianus volgai magyarjaival való kapcsolatot veti fel. Madzsarok, magyarábok, madjarok - ők a "legkülső magyarok", a legszélső gyűrű a "csángósodás" naprendszerében, akiket az eltávolodás, az elveszettség és a mégis-megmaradás metaforájaként értelmezhetünk.
A szerző két évet szánt arra, hogy felkeresse az "őshazájuktól", saját kultúrájuktól elszakadt népmaradékokat. S ahogy bejárta a törökországi Macarköytől Észak-Mezopotámián át a kazak pusztákig a fél világot, annyit tanult az emberekről, kisebbség és többség viszonyáról, gyógyíthatatlan

sebekről és nemzeti mítoszokról, mint sehol máshol a világon.

Természetesen sem a törökföldi "madzsarok", sem az afrikai "magyarábok", sem a kazakisztáni "madjarok", sem a modern provence-i városlakók nem ütnek el környezetüktől, ugyanolyan törökök, núbiaiak, délfranciák vagy kazakok, mint akárki más a körzetükben. Ugyanolyan a tárgyi kultúrájuk, ugyanazok a dalaik, ugyanolyan a bőrszínűk - az azonosságtudatuk azonban gyötrően és megmagyarázhatatlanul más. Talán mindössze egyetlen árnyalatban, de különböznek környezetüktől. Mégis befogadó közegükkel együtt sodorhatja el őket a történelem - akár hajdan a mongol birodalomba erőltetett volgai magyarságot. 

Mi a madzsar? (könyv) író Margittai Gábor

 

 


Ezokönyvek Keleverustól webárúház