Termék kategóriák

EZOTERIKUS KÖNYVEK TERMÉKAJÁNLÓ

Termék részletekEgyiptomi hieroglifák

-10%
Egyiptomi hieroglifák
2 100 Ft
Kedv. ár: 1 890 Ft
Kezdete: 2013.04.08   A készlet erejéig!

Az ősi világ üzenete

 

Az első hieroglifák a késői dinasztiákat megelőző időszakban rövid jeligeszerű szövegekben jelentek meg a kőtöredékeken és a cserépdarabokon, melyek különböző lelőhelyekről származnak és amelyeket időben valószínűleg az i. e. 3100-3000 korszakba lehet helyezni, miközben az utolsó keltezett példákra a templomi feliratokon akadunk rá Filé szigetén, melyeket 394-ben véstek ki, tehát három és fél évezreddel később. Ez az írásmód eredetileg a legkülönfélébb anyagokra írt különböző fajtájú szövegírásra szolgált, tehát hieratikus írásra, minek folytán a hieroglifák fokozatosan a vallási és monumentális kontextusokra kezdtek el korlátozódni, leggyakrabban kőbe vésett domborművek formájában.


Ezokönyvek Keleverustól webárúház

  • Az első hieroglifák a késői dinasztiákat megelőző időszakban rövid jeligeszerű szövegekben jelentek meg a kőtöredékeken és a cserépdarabokon, melyek különböző lelőhelyekről származnak és amelyeket időben valószínűleg az i. e. 3100-3000 korszakba lehet helyezni, miközben az utolsó keltezett példákra a templomi feliratokon akadunk rá Filé szigetén, melyeket 394-ben véstek ki, tehát három és fél évezreddel később. Ez az írásmód eredetileg a legkülönfélébb anyagokra írt különböző fajtájú szövegírásra szolgált, tehát hieratikus írásra, minek folytán a hieroglifák fokozatosan a vallási és monumentális kontextusokra kezdtek el korlátozódni, leggyakrabban kőbe vésett domborművek formájában.

    És éppen ezen okból kifolyólag az ókori görögök ezen írás egyes jeleit ta hiera gramata-nak nevezték el, aminek jelentése "szentírás", vagy ta hierogliphica-nak, tehát "vésett szent írásnak", amelyből a mi terminológiánk is ered: "hieroglifa" és "hieroglifikus".