Termék kategóriák

EZOTERIKUS KÖNYVEK TERMÉKAJÁNLÓ

Termék részletekA klasszikus upanisadok

-10%
A klasszikus upanisadok
3 200 Ft
Kedv. ár: 2 880 Ft
Kezdete: 2013.04.08   A készlet erejéig!

Pál Dániel


A klasszikus upanisadok kilenc upanisad teljes szövegének a szanszkrit eredeti alapján kelkészített új magyar fordítását tartalmazza. A magyar upanisad-fordítások történetében először, egy teljesen prózai, az eredeti szöveget hűen követő fordítással jelentkezik, mely a gondolati tartalom pontos átültetését helyezi a középpontba.
Ezokönyvek Keleverustól webárúház

  • A szöveget egy nagyobb lélegzetű apparátus is kíséri, amely bőséges magyarázó anyaggal segíti a kötet olvasójának eligazodását. A bevezető tanulmány az Upanisadok történeti, gondolati, kulturális és szellemi hátteréről ad átfogó tájékoztatást. Az egyes upanisadok előtti rövidebb összegzés bemutatja az adott szöveg hátterét, valamint összefoglalja leglényegesebb gondolatait, bölcseleti és spirituális vonatkozásait. A lábjegyzetek további magyarázatokat szolgáltatnak, főként az egyes részletkérdések terén.
    Az időszámításunk előtti nyolcadik-második század között keletkezett klasszikus upanisadok az emberiség vallási és bölcseleti történetének kiemelkedő alkotásai, melyek India nagy kontemplatív hagyományainak -- amilyen például a jóga vagy a buddhizmus -- időtlen kútfői és inspirálói. Emellett irodalmi értékük is rendkívül jelentős.

    A klasszikus upanisadok kilenc upanisad teljes szövegének a szanszkrit eredeti alapján kelkészített új magyar fordítását tartalmazza. A magyar upanisad-fordítások történetében először, egy teljesen prózai, az eredeti szöveget hűen követő fordítással jelentkezik, mely a gondolati tartalom pontos átültetését helyezi a középpontba. Ugyan eltekint a lírai eszközök által nyújtott hangulati elemek alkalmazásától, ám igyekszik prózáját olvasmányossá tenni, s nem elveszni az eszmék dzsungelében, továbbá nem engedni a modern interpretátorok olykor túl sok mindent homogenizáló szellemi olvasztótégelyének, ekként pedig elfogulatlan, mégis mélyen megérintett lelkülettel próbálja feleleveníteni az upanisadok szellemiségét.