Termék kategóriák

EZOTERIKUS KÖNYVEK TERMÉKAJÁNLÓ

Termék részletekFüggő keletkezés

Függő keletkezés
2 500 Ft

Függő keletkezés

Az okság buddhista tanítása

Papp László Miklós

A buddhista tanításban betöltött fontos szerepe ellenére a Függő Keletkezéssel foglalkozó, a buddhizmussal ismerkedők érdeklődésének megfelelő, oktatására alkalmas egységes nyelvezetű könyv magyar nyelven eddig nem állt rendelkezésre. Jelen kötet ezt a hiányt szeretné pótolni.
A Függő Keletkezést, a buddhizmus egyik legfontosabb alaptanítását önmagában, a többitől elkülönítve, a Tan egészéből kiragadva tárgyalni - ahogy azt gyakran teszik is - elégtelen és felesleges kísérlet lenne. Egyetlen szerv léte, működése és szerepe sem érthető meg a többi, az egész szervezet figyelembe vétele nélkül. Önmagukban céltalanok, egymás nélkül működésképtelenek.
Egy szervnek csak az egész szervezet működése szempontjából van jelentősége, értelme. Így értendő az a buddhista kommentárirodalomban ismétlődően felbukkanó állítás, miszerint "a Függő Keletkezés a buddhista tanítás szíve". Ahogy szervezetünket szerveink egymással tökéletesen összehangolt működése hozza létre és tartja fenn, úgy áll össze a buddhista eszmerendszer a különböző alaptanításokból.
A Négy Nemes Igazság, a Nemes Nyolcrétű Ösvény és a Függő Keletkezés alaptanításai egymást támogatva, elválaszthatatlan összefonódásban biztosítják a rendkívül gazdag és változatlan buddhista eszmerendszer egységét. Ez van a hátterében annak az első hallásra furcsa állításnak: "Szerzetesek, aki látja a Függő Keletkezést, az látja a Tant, aki látja a Tant, az látja az Ébredtet." (ld. Rizspalánta szútra 2. és 3. szakasz - ez a szútra is először jelenik meg magyar nyelven, teljes fordításban).
A Függő Keletkezésnek a szenvedés létrejöttére vonatkozó, előremenő (anuloma) változata a második, a szenvedés megszüntetésére vonatkozó, fordított irányú (patiloma) változata a harmadik Nemes Igazságot bontják ki, ahogy a negyedik Nemes Igazság maga a megvilágosodáshoz vezető gyakorlati út, a Nemes Nyolcrétű Ösvény.

Függő keletkezés (könyv) író Papp László Miklós

 


Ezokönyvek Keleverustól webárúház