Termék kategóriák

EZOTERIKUS KÖNYVEK TERMÉKAJÁNLÓ

Termék részletekTény és titok

ELŐRENDELHETŐ, az információk-kapcsolat menüben
ANTIKVÁR KÖNYVEK
Tény és titok
6 000 Ft
Nincs raktáron

Tény és titok

Szabó Lajos

„Annak, amiről itt szó lesz, különböző címadási és összefoglalási lehetőségei vannak. Általában mint biblicizmus, próbáltam beszélni róla, abban az értelemben, hogy Ó- és Újszövetség, és abban a szigorú értelemben, hogy nincs az életnek egyetlen keresztmetszete, amelyre vonatkozólag ez a forrásra utalás vagy tekintélyi hivatkozás ne volna érvényes tekintélyi vagy logikai szempontból. Ezen túl még annak a tisztázása is szükséges, hogy amikor biblicizmusról van szó, milyen konkrét irányt jelent ez, tekintettel arra, hogy biblicizmuson igen különböző szellemi irányzatokat értenek.
A források felsorolása a biblicizmus értelmezésére vonatkozólag igen gazdag és tagolt, és erre a felsorolásra szükség van mint iránymutatóra. Hogy azonban személyben konkretizáljam: az ebneri felfogás az, amelyet a biblicizmus értelmezésére vonatkozólag megtámadhatatlannak, szilárdnak és legmesszebbmenőnek érzek, függetlenül attól, hogy az ebneri koncepciónak akár fontos pontjaiban is vannak motívumok, amelyekkel esetleg nem lehet egyetérteni. A leglényegesebb pontokra vonatkozólag azonban a legmesszebbmenő megközelítést az ő rámutatásában érzem.”

„A radikalizmus titka a szubjektív mozzanatok centrumba helyezése.”

„Hazugság, kizsákmányolás és erőszak hármassága a mammonizmus végső képlete. A mammonizmus elleni harc biblikus kötelezettség.”

„Liberalizmus, demokrácia és szocializmus az egyház megvalósításának szekularizációs kísérletei.”

„A krisztianizmus centrumba helyezése a döntő intellektuális és etikai feladat. A krisztianizmus lényege a szellem primátusának állítása és megkövetelése: „Kezdetben teremte Isten az eget és a földet”, „Kezdetben vala az Ige”, a Jézusnak feltett „Ki vagy te?” kérdésre adott választ: „Elsősorban az, ki veletek beszélek”, és végül a parancs: „Keressétek először az Isten országát!”

„A nyelv tiszta matézis ”

„A Biblia: szakrális matézis.”

„Egyház van, ahhoz kapcsolódni lehet, alapítani nem. Egyházi szolgálat, ami aktuális.”
„Az egyházhoz tartozom-e vagy sem? Intellektuális lelkiismeret, becsületesség kérdése. Legalábbis az egyház eretneke vagyok. Álláspontom szerint,
1. csak az egyházhoz való pozitív kapcsolódás a döntő
2. ezután jöhet csak a klerikalizmustól és a reakciótól való elhatárolódás.”

(Szabó Lajos szemináriumi előadásaiból)

„A nyelv maga a gondolkozás. Én csak ezen a csonton rágok, mégpedig halálom órájáig.
(J Georg Hamann)

Tény és titok (könyv) író Szabó Lajos

Ezokönyvek Keleverustól webáruház


Ezokönyvek Keleverustól webárúház

  • Státusz
    ELŐRENDELHETŐ, az információk-kapcsolat menüben    ANTIKVÁR KÖNYVEK